Mikaros

2012-05-31
20:57:39

ridturer
Igår och idag har jag och Bella vart ute och ridit. Igår tog vi en rätt lång tur eftersom hon visade mig lite ridvägar. Finns verkligen hur många som helst och dom är riktigt fina!
Idag tog vi en lite kortare tur på kanske 1 timme eller nåt. Grymt kul att ha nån att rida med igen. Och jag och Bella kommer så bra överens vilket är riktigt kul. Har inte jättemånga kompisar här i Uddevalla än så kul att träffa lite nytt folk. Så ikväll ska jag och Bella ut på krogen. Ska bli riktigt roligt faktiskt. Va längesen nu! :)

2012-05-30
00:11:42

Idag red jag vilse








Där fick ni se lite bilder på där han står nu över sommaren! Han verkar trivas och jag tycker det är riktigt fint där! Betet är grymt, finns hur mycket som helst. Och är han inte för söt i sin Musse Pigg grimma? ;) 

Jag red vilse idag! Isabella skulle iväg så hon red iväg lite tidigare och när jag sen kom iväg så mötte jag henne när hon va påväg hem. Då förklarade hon en väg i skogen för mig. Och gick man den vägen så skulle man komma ut vid ett stall och lite så. Men red man fel skulle man komma till arabstuteriet som finns här och det uppskattas inte eftersom hingstarna blir helt galna då. 
Men jag tog då med mig vägbeskrivningen i minnet och gick in i skogen. Red och red och kände tillslut att det kändes fel. Kändes som jag var väldigt nära stuteriet. Och det fanns 2 st avfarter till vänster. En av dom skulle jag ta. Så jag gick tillbaka och tog första avfarten.. Gick ca 20 meter innan det tog stopp. Testade sen andra avfarten och där tog det också stopp. Men jag gav mig fan på att komma över och tillslut gjorde jag det. Men då kom jag tillbaka till avfart nummer ett haha.. Alltså red jag i en cirkel. Och detta tog mig ca 30 minuter att fatta.. Då gav jag upp och red åt andra hållet, där hon sa att man skulle komma ut. Red hur långt som helst och då kom jag till det där stallet hon sa att man skulle komma ut vid. Sen vände jag och red hem igen. Har ingen aning om vart jag varit och rört. Haha imorgon ska jag och Isabella förmodligen ta en långtur så hon får visa mig alla olika vägar för detta går inte haha.. 
Men jag var ute i en timme ungefär iallafall men blev riktigt kallt i slutet! 10 grader ungefär och jag red i en kortärmad skjorta haha.... .

2012-05-29
19:26:47

dålig bloggning
Får ursäkta den kassa uppdateringen! Har inte hänt så mycket. Va ute och red i förrgår och äntligen är han sitt gamla jag. Totalt överenergisk och svetten bara rann på honom när vi var tillbaka! Och sånt gillas!! 

Idag ska jag och Isabella ut och rida. Hon ska visa mig lite ridvägar och så som finns runt omkring! 

Ska åka nu! skriver sen när jag är tillbaka! :)

2012-05-27
00:00:29

Nu står dom där!
Hittade ingen som kunde köra mig till stallet så jag tänkte att det skulle bli en fin promenad. Jävlar vad jag gick, riktig powerwalk blandat med lite joggande. Nästan 8 km är det till stallet och det tog ca 1 ½ timme. Haha jag sa till Isabella att jag skulle va i stallet om en halvtimme..... Missbedömde lite smått sådär! 

Sen när jag kom till stallet så var det bara att sadla för borstat hade hon och hennes kille gjort och sen bar det iväg! Vi skulle ta en genväg.. haha först fastnade vi i en skog och sen när vi kom ur skogen så hamnade vi på fel sida en stor äcklig bäck som vi inte kunde ta oss över. Så vi fick lägga ner tråden på ett ställe och få över hästarna vilket gick jättebra eftersom hennes kille stog på tråden samtidigt. Sen gick vi vid sidan av en järnväg och sen skulle vi över tråden igen. Detta gick inte lika bra haha. Det va ett litet dike precis innan så hästarna tog ett skutt. Vilket resulterade till att hennes häst fastnade med bakbenen men det gick bra. Sen när det va Mikaros tur så tog han nåt halvkonstigt hopp eftersom jag sa till han att inte hoppa. Så han landade emellan tråden och fick ena tråden mellan hoven och skon. Som tur är så lugnar han fort ner sig när man säger till han så han stog och väntade på att vi skulle få loss honom vilket gick bra! 
Va riktig tur att hennes kille va med! Han kan inte många ord svenska men han är mycket hjälpsam! :) Utan han hade vi nog inte lyckats lika bra haha. 

Sen var det iallafall raka vägen hem till henne! Galopperade lite på en äng och en lång raksträcka där dom fick sträcka ut lite. Mikaros va så galet pigg idag vilket är så kul! :D 

Nu står dom då och äter! Imorgon kommer han va dubbelt så stor och väga ungefär dubbelt så mycket också haha. Men oj vad här ska byggas muskler!!

2012-05-26
19:19:58

Sommarbete
Ikväll åker M ut på sommarbete! Ska bli härligt!! Åker till stallet vid 20 tiden och möter upp Isabella där oså rider vi tillsammans hem till henne där Mikaros och hennes häst ska stå över sommaren! Nära hem till mamma och nära till havet! :D underbaaaaart!

2012-05-25
00:06:29

"varför gillar tjejer hästar?"

(bild från min och Cornelias uteritt)

Idag fick jag frågan "varför gillar tjejer hästar?" från min bror. Och ja, varför är det så? Varför gillar tjejer hästar och killar bilar?

Jag tror det är för att när man va liten så skulle tjejerna leka med leksakshästar och gosedjur och killarna skulle leka med bilar och pinnar i skogen. Vi är helt enkelt uppväxta på det sättet. Och man vågade inget annat. Jag kunde ju inte komma till mina tjejkompisar och deras hästar och gosedjur med en bil och en pinne. Skulle ju inte få va med och leka. 

Jag hade typ 50 stycken leksakshästar när jag va liten, sånna där Barbiehästar. Lekte aldrig med Barbie utan bara med hästarna. Jag hade en favorit som hette Ajax (han har jag för övrigt inte kunnat med o kasta än). Han va alltid med och även när jag åkte till min då bästa vän Malle så hade jag ibland med mig honom och lekte med henne och hennes storasyster. Dom hade massa hästar vilket va roligt. 

Mina bröder hade sina leksaksbilar, iallafall min äldsta lillebror. Den yngsta lekte bara med pistoler och slogs med kuddar. Men Johan hade iallafall en massa bilar. Och när jag lekte med mina hästar och skulle transportera hästen från ett rum till ett annat så behövde jag ju en bil. Så va ibland inne hos han och hämtade nån fräck bil. Dock är mitt bilintresse inte jättestort, det finns där men det är ändå hästarna som gäller.
Det var bara att fixa en transport som oftast bestod av en skolåda som man klippt upp lite i ena änden så hästen kom ut. Sen var det bara att köra! 

Nån som håller med eller har nån en annan teori?

2012-05-23
22:04:43

Löslongering
Inatt har hästarna stått ute vilket är uunderbart! Så idag behövde jag inte mocka, behövde bara lägga fram mat :) Ställde honom ute och borstade bort en massa vinterpäls och kollade på såren från igår. Va bara ett litet jag behövde smörja in lite med Fyra Ess salva. Sen satte jag på honom ett träns och släppte han i padocken och jagade på honom lite så han sprang runt mig :) Det är stor skillnad att longera han på det sättet när man har grimma eller träns. Med grimma står han helst still men med träns får man tillochmed se en galopp haha.

Han blev iaf lite svettig vilket va kul haha :) så man ser att han rört lite på sig ;) Blev galet sugen på att rida, men klädvalet va inte det bästa haha. Mina Americanoshorts ville jag inte rida barbacka i och sadel hade gjort ont!
Får bli en tur imorgon! :)

Nu ska jag ta en promenad med hunden och en kompis! :) hejdå!

2012-05-22
23:19:13

olycksfågeln


Igår stog jag och ena tjejen i stallet och pratade lite om bete och allt som hör där till. Hon berättade att hon brukar ställa sin häst i dungen predvid padocken med en longerlina medans hon mockar oså så att han får vänja sig lite vid gräset.

Idag när jag kommer till stallet så tänkte jag att jag gör det samma. Satte fast honom och gick in i stallet och mockade. Då hör jag hur min bror säger "han ramla!" o jag ba "VA?!" och springer ut och kollar. Då ser jag att det rör sig konstigt där han stog. Så jag sprang dit och ser att han trasslat in sig rätt rejält i linan och satt fast. Han höll på att få panik men lugnade ner sig när jag kom. Försökte lossa linan men den satt stenhårt i båda ändarna så jag slet av honom grimman så han kom loss. Han va livrädd och stog och skakade och la huvudet på min axel och så ser jag att jag fick blod på axeln. Så jag ledde honom till stallet och kikade igenom honom. Han hade bitit sig lite lätt i läppen och hade små sår på benen men inget allvarligt.

Det kunde ju verkligen gått illa. Men jag är så tacksam över att jag har en häst som litar på mig till 100 %. Istället för att få panik så lugnar han ner sig och väntar på att jag ska hjälpa honom loss och sen står helt lös och väljer att lägga huvudet på min axel för stöd och tröst.

Det finns bara 1 häst som hinner lyckas med detta på typ 10 minuter.. och hans namn, mina damer och herrar, är Mikaros.

2012-05-21
23:34:58

Idag har det varit varmt!


Gud vilket väder det vart idag, helt underbart ju! Tog med mig hunden och åkte till mamma och satt där och stekte i solen och grillade lite. Sen när det kylnat av lite så åkte jag till stallet och red lite i padocken. Tänkte rida igenom honom lite eftersom han va så galet hård i munnen sist. Tog kanske 10 min innan han släppte och sen gick han helt okej. Innan han släppte försökte jag göra skänkelvikningar vilket var helt omöjligt. Men efter han släppt gick det bra! Red kanske 20 min eller nåt :)

Sen fick jag höra "har aldrig sett en 20 årig häst gå så fint som han gör" vilket är oerhört kul! Speciellt nu efter han vart skadad och stått oerhört länge! Har även skaffat sommarbete idag! Inte alls långt bort! Går att rida dit :) Det är en tjej i stallet som bor där och hon flyttar dit sin på Söndag, vet inte riktigt hur jag gör ännu!

Har jag inte matchat snyggt idag? ;)

2012-05-20
23:47:40

tankar
Det senaste har jag tänkt mycket på hur livet ändrar sig. Ibland händer sånt som man aldrig trodde skulle hända, både bra och dåliga saker.

Tex. när jag va liten så åkte jag och min familj hem till kusinerna på Garn. Nu har dom flyttat därifrån och nu bor vi (läs mamma) där. Och inte ens i min vildaste fantasi kunde jag tänka mig att rida förbi nere på vägen en vacker dag. När jag var liten fanns det knappt några hästar i den dalen. Nu finns det hästar överallt, räknade till ungefär 40 hästar när jag och mamma va ute och gick, det finns även minst 2 stycken ridhus. Saker och ting förändrar sig fort.

För några år sedan så kunde jag inte tänka mig att flytta från Färgelanda. Jag ville, men att flytta från tryggheten och börja på nytt skrämde mig lite. Jag hade hästen på ett ställe som va bra och han trivdes. Hunden var familjens och alla delade på ansvaret. När jag nu för några månader sen flyttde till pappa i Uddevalla (visserligen bara 3 mil bort men ändå), tog med mig hunden så han blev mitt ansvar och mamma och mina bröder flyttade till huset jag nämnde innan så blev det ju stor förändrig. Nu var det helt plötsligt 3 mil en väg till hästen vilket gjorde att jag inte kunde åka upp varje dag. Det ordnade sig ändå och vi alla hjälptes åt.

Nu har även hästen fått följa med till Uddevalla, jag som trodde han skulle självdö där i stallet i Färgelanda. Nu är det nytt folk, nytt ställe, nya regler, allt är nytt. Jag som hade eget stall för några år sedan.. 

Men även om jag ibland saknar tryggheten som fanns i huset i Färgelanda så kan jag ibland få en känsla av lättnad när jag går ner på stan en solig dag. Finns så mycket mer här. Nu är även hästen bara 10-15 min bort med bil, så börjar även känna en trygghet här. Dock klarar jag inte av att vara ensam förlänge. I Färgelanda kunde jag va ensam i flera dagar och bara njuta. Nu får jag smått panik om jag inte har nån med mig. Jag kan inte sova om inte hunden ligger på golvet bredvid och sover. Känns tomt!

Blev ett långt inlägg idag, men detta är nåt jag tänkt på det senaste :) Vad tycker ni om förändringar?

2012-05-20
12:54:31

svar på kommentar


Svar: Han är 20 år gammal så det kan absolut vara lite gubbpäls som kommit :)

2012-05-19
21:15:34

ridtur



Idag var det dags för att rida Mikaros igen för första gången på länge :) Jag och min kusin Cornelia red en runda på ca 8 km. Vi tog det väldigt lugnt, mest skritt men eftersom Mikaros var piggare än aset så småtravade han hela tiden typ haha. Det är väldigt härligt med så fina ridvägar som finns runt omkring. Hittade ett jättefint ställe, kan ta kort på det och visa er nåndag :)

Vi red iaf igenom skogen mot Forshälla och red runt dalen :) är så fint där eller vad tycker ni? (bilden är från i vintras)

2012-05-16
13:29:29

igångsättning
Till helgen är det planerat att sätta igång Mikaros igen! Ser riktigt mycket fram emot det! Planen är att skritta i typ 4 veckor med bara små inslag av trav :) sen efter 4 veckor börjar jag med små galopper!
Dom första 4 veckorna så ska jag rida igenom honom och böja mycket på honom. Dock är han inte den stela typen men skadar aldrig att böja lite på kroppen haha :)

2012-05-14
17:35:02

omdömmen rejta
Ett ställe som är lätt att åka förbi för att köpa det man behöver! Har ofta det jag söker!
Ett ställe jag beställt hem saker från några gånger och även handlat av på Svenska Mässan under Göteborg horse show. Bra kvalitet till ett bra pris!
Köper all mat och liknande till min häst där. Helt okej service!

2012-05-14
15:37:18

Dagens fråga!

(bild från gårdagens dusch)

Som ni ser på bilden så har Mikaros sån underbar (läs: fruktansvärt hemsk) vinterpäls kvar. Han ser krullig ut och jag tycker inte alls det är fint haha. Har länge velat raka honom men mamma har ju vart helt emot det såklart.

Min fråga till er är:
Rakar ni era hästar eller låter ni dom ha sån här "fin" päls?


ps. vinterpäls på tex. fjordingar, shettisar etc är faktiskt gulligt! Men en arab passar inte i mammutlooken ;)

2012-05-13
15:43:48

M va inte jättenöjd

Svansen före tvätt

Svansen efter tvätt



Mikaros hatar vatten så en dusch var inte jättepopulärt haha. Men fin blev han och svansen fick den fina röda färg som den ska ha.
Lät han stå och äta lite gräs i solen så han fick torka ordentligt, och det däremot var riktigt uppskattat haha. När jag gick mot dit vi brukar låta han äta så började han busa och slänga med huvudet och sprang till gräset. Han riktigt dök på! Satt där i solen på nån brunn i en halvtimme typ och då hade han sågott som torkat. Han va lite fuktig på magen bara men släppte in han i padocken så fick han stå där och torka resten.

Tog hem Schockemöhle täcket så jag kan få tvättat det! Är änna äckligt nu!

2012-05-13
11:52:02

Dags för att duscha hästen kanske?

(bild på Ida och Mikaros för 2 år sen eller nåt)

Idag är det riktigt skönt väder ute! Så idag tänkte jag ha en heldag i stallet och duscha M. Hans ruggiga vinterpäls som håller på att försvinna gör att han ser skabbig ut och hans svans är inte glansig och fin, den är mattgrå haha. Han ska ha sin fina fuxsvans blank och fin!

Igår släppte jag in honom i padocken och tog av grimma och täcke så han fick gå lite nakenfis oså borstade jag av honom och tog bort en massa päls! Innan gick vi så han fick äta massa gräs och han riktigt dyker på alla maskrosor haha, han älskar dom!

Har ni duschat eran häst än i år?

2012-05-11
12:34:35

A picture is worth a thousand words. firm handshake and a look in the eye is worth a thousand more.


Efter att ha svarat på lite kommentarer och så, som jag förövrigt älskar, så får det bli en promenad med hunden. Sen så blir det ner på stan och söka jobb! Måste söka 6 st jobb innan den 13de.. Vet inte riktigt vad jag ska söka dock. Men det visar sig väl sen haha.

Efter det får det bli stallet en stund! Har inte vågat titta ut ännu så är ännu helt ovetande om hur vädret ser ut, men får se om jag kanske kan longera honom idag.

Vad ska ni göra idag? :)

2012-05-09
22:32:06

ingen longering
Blev ingen longering idag. Mamma var hungrig och ville hem haha så jag mockade bara och gjorde iordning maten. Innan stallet var vi ute på Torp och handlade lite och passade på att kika in på Hööks och köpte en ryktskrapa för att lättare få bort vinterpälsen. 15 kr gick den på så det ska väl vara värt det haha.

Har vart hemma hos mamma en stund och ätit och sett på tv och lite så och nu känner jag mig väldigt trött samtidigt som jag känner mig pigg. Ingen bra blandning för mig. Blir ingen ordning på nåt då haha.

2012-05-09
14:27:09

longering trots regn?


Sitter här och försöker få tag på mamma. Ska se om hon vill hänga med ut till stallet även om det regnar. Ska se om jag kanske kan longera han idag, får se om jag tar med eller utan lina.

Hittade massa gamla bilder på Mikaros idag. Gjorde även en ny header :) Kommer komma lite nyare bilder sen när jag kommer igång lite bättre och det blir lite ridning oså.

På söndag ska det tydligen bli sol och gött väder så ska se om jag kanske kan ta och duscha honom lite. Det behöver han efter vintern.

2012-05-09
00:38:52

Tisdag


Trevlig stund i stallet idag. Alla 3 som har häst i stallet var där för första gången samtidigt sen jag flytta dit. Trevligt att få lära känna dom lite :) Bestämde mig för att få bort lite vinterpäls från Mikaros och eftersom store Tony stog på gången så gick jag in i padocken med Mikaros. Tog av han täcket och grimman så han fick va nakenfis en liten stund. Han står lika bra på gången som lös i padocken när man ska borsta.
Fick bort en massa men fortfarande more to go! Helt sjukt hur mycket vinterpälspäls det kan sitta på en liten ponny haha.

Efter stallet så gick jag och mamma genom skogen hem till henne. Hon gick till stallet medans pappa körde dit mig. Enligt hennes gps i mobilen var det 5 km genom skogen, men på vägen hem fick vi det till 3 haha. Hon gick visserligen fel, men det gjorde vi tydligen på hemvägen också. Skulle hoppat över en bäck och komma ut vid ett gult hus. Såg varken nån bäck eller nåt gult hus. Men hem kom vi!

Nu leker jag lite med min pudding till vovve. Haha han är så rolig. Han har sin fotboll som han är totalt besatt i och springer runt. Har lekt lite jage och lite tittut med honom haha. Nu verkar det dock som att han somnat! ahaha.

Nu ska jag nog poppa lite popcorn som belöning för denna motionsrika dag! Har faktiskt gått runt i hela stan och sökt jobb idag! Af ringde och tvingade mig gå till 10 olika företag denna vecka och söka! gick till 3 st idag. Dock inte dom 3 jag skrev upp att jag skulle söka eftersom det va portkod eller helt omöjligt att hitta trots gps haha.
Imorgon blir det att ringa några företag också! antar att det är okej hehe.

Vad tycker ni om min vovve? är han inte drop-dead gorgeous ;)

En annan sak jag kom på också.. vad vill ni läsa? Är det bra som det är? fler inlägg? eller är det nåt annat som skulle intressera?

2012-05-08
00:15:30

Måndag


Känner att uppdateringen blivit lite dålig här haha. Men händer inte speciellt mycket. Händer samma saker varje dag typ. Åker till stallet, mockar, gör maten, tar in Mikaros och borstar och sen släpper ut honom igen. Blir inte så mycket mer nu medans han håller på o gå upp i vikt oså.

Det som hänt det senaste är iallafalla att jag skickade in ett Kolla Masken prov och det kom tillbaka med provresultatet noll. Alltså ingen mask vilket är skönt.
Jag longerade honom lite en dag, gick rätt bra men han är lite seg att komma igång. Vill inte riktigt springa. Longerade även utan lina vilket gick lite bättre. Körde även lite horsemanship och tränade lite på att han ska lyssna på mig och följa mig.
När jag longerade utan lina så kunde jag ta upp handen och säga stanna så tvärnitade han från galoppen. Det känns bra att han ändå lyssnar såpass bra.

Idag pratade jag med en utav tjejerna i stallet och hon frågade om jag ville följa med hon och den andra tjejen ut på en ridtur nåndag. Typ visa mig lite av ridvägarna oså. Det vill jag ju såklart, men ska höra med mamma vad hon tycker då han egentligen hade behövt gå upp lite mer i vikt för att kunna bygga muskler och så vidare. Men skritt tror jag väl att han skulle klara av :)

Jo juste. Han går ihop med Spöket och Tony nu i den riktiga hagen :) Så nu står han inte ensam i padocken längre :) Han har också lugnat ner sig väldigt och är inte så nervös :)

2012-05-04
00:06:09

Torsdag
Inte hänt speciellt mycket de senaste dagarna. Igår mockade jag och borstade honom bara och idag har jag och mamma tagit en promenad upp i skogen med både häst och hund. Lät Mikaros beta lite uppe på en äng som va allra längst upp. Har även kikat lite på hur ridvägarna såg ut. Såg riktigt trevliga ut faktiskt.

Ska försöka longera honom någon dag också.

2012-05-01
21:48:36

Tisdag






Kom sågott som precis hem. Idag släppte vi ju ihop Mikaros och den stoore bjässen. Gick jättebra verkligen, dom brydde sig inte om varandra. Mikaros, som såg ut som ett föl bredvid den stora, gick efter honom hela tiden bara. Blev nåt litet tjut men mer va det inte.

Mockade och fixade maten oså och sen tog jag in Mikaros och gjorde han lite fin. Svullnaden är sågott som borta nu vilket är skönt!

2012-05-01
19:07:53

sommarfeeling


Igår kom hovslagaren och skodde min lilla ponny. Riktigt trevlig var hon så henne kommer jag fortsätta ha! Benet var även svullet igår och hon trodde det berodde på att han kanske sträckt sig i transporten eller nåt. Fick även grejat lite bland alla mina saker så nu är det lite ordning på torpet.

Nu ska jag bara äta upp och sen bär det iväg till stallet för att släppa ihop Mikaros och den sista hästen. Lite sent men efter gårdagen så är jag lite smått (läs oerhört) seg. Är riktigt fint väder ute nu också så ska bli skönt att tillbringa en liten stund i stallet. Fick sån galen sommarfeeling förut när jag var ute med hunden i skogen. Mysigt med fågelkvitter, rinnande vatten, stekande sol och vitsippor överallt! Kändes riktigt bra. Fick en såndär härlig känsla där allt känns så oerhört bra för tillfället! fyfan va härligt!